سوغات خوراکی
گز
گز اصفهان، قدمتی طولانی و چند صد ساله دارد. قرنها پیش، پادشاهان ایرانی، گز را به دیگر پادشاهان دنیا پیشکش میکردند. در واقع قدمت گز به ۴۵۰ سال پیش و به زمان سلطنت صفویان برمیگردد و مهمترین سوغات اصفهان است. این شیرینی لذیذ، از مادهای به نام گز انگبین تهیه میشود.
استان اصفهان یکی از پهناورترین استانهای ایران است. شهر اصفهان، مرکز این استان، مشهورترین جاذبههای گردشگری ایران را در خود جای داده است. بسیاری از گردشگران خارجی، ایران را به شوق دیدن این جاذبهها برای سفر انتخاب میکنند و از هر گردشگر خارجی که بپرسید، حتما از اصفهان به عنوان شهر مورد علاقهاش یاد میکند.
خرید سوغات، یکی از جذابترین بخشهای سفر است. با خرید سوغات، دوستان و نزدیکانمان را در خاطرات شیرین سفر شریک میکنیم. در اصفهان، انتخابهای زیادی برای خرید سوغات دارید. از انواع شیرینیها و خوراکیهای خوشمزه گرفته تا بهترین صنایع دستی که در ایران، نظیر آن را کمتر میتوانید پیدا کنید.
در ادامه بهترین سوغاتیهای شهر و استان اصفهان را معرفی میکنیم.
سوغات خوراکی
گز
گز اصفهان، قدمتی طولانی و چند صد ساله دارد. قرنها پیش، پادشاهان ایرانی، گز را به دیگر پادشاهان دنیا پیشکش میکردند. در واقع قدمت گز به ۴۵۰ سال پیش و به زمان سلطنت صفویان برمیگردد و مهمترین سوغات اصفهان است. این شیرینی لذیذ، از مادهای به نام گز انگبین تهیه میشود.
گز انگبین ریشهی گیاهی به نام بته یا درخت گز است. ارتفاع این درخت کوهستانی حداکثر به دو متر میرسد و بیشتر در مناطق خوش آب و هوای بختیاری و خوانسار در دامنهی کوهها به عمل میآید.
برای تهیه گز مرغوب نیمی از مواد مصرفی، دانههای گز گیاهی و نیمی دیگر شکر و مغز پسته و یا بادام و مواد دیگر استفاده میشود. گاهی هم بنا به سفارش عدهای، مادهای به نام شیر خشت به گز اضافه میکردند و حتی به جای آب خالص در آن آب هندوانه میریختند. این نوع گز سفارشی و مخصوص بوده که برای پادشاهان و رؤسای ممالک دیگر به عنوان سوغات فرستاده میشده و در بازار یافت نمیشد. اما گز بسیار مرغوب به علت کمبود و گرانی ماده اولیه، کمتر تهیه میشود.
قیمت این ماده بسیار بالا است و به همین دلیل چون قیمت محصول نهایی افزایش مییابد امروزه از گلوکز، گلاب، شکر، سفیده تخم مرغ، انواع مغزها مثل بادام، فندق، خلال و بیدمشک برای تهیهی گز استفاده میکنند و به جای انگبین، از ترنجبین، شیرخشت، عسل یا انگبین علفی استفاده میشود.
گز را به شکلهای مختلفی بسته بندی و تولید میکنند که این انوع مختلف عبارت است از:
- گز لقمهای: پس از درست شدن مواد، گز را با یک دستگاه خاص به قطعات همسان و یکشکل برش میدهند.
- گز آردی: گز را به شکل گلولههای در میآورند سپس با دستگاه پرس به اشکال مربع یا دایره و… شکل میدهند. این نوع گز را در بستری از آرد قرار میدهند تا سطح چسبندهی گز با آرد پوشانده شود و ماندگاری بیشتری را برای گز فراهم کند.
- گز سکهای: این نوع از گز شبیه گز آردی است اما آن را بعد درست شدن در اندازههای کوچک به شکل سکه در میآورند و بستهبندی میکنند.
- گز برشی: پس از آمادهسازی مواد و قبل از بستهبندی، گز را با دستگاههای مخصوص به شکلی برش میدهند که مغز داخل آن مشخص باشد.
- گز با لایهی شکلاتی: برای تهیهی این نوع گز، آن را با لایهای از شکلات میپوشانند تا رطوبت آن حفظ شود و زمان ماندگاری آن افزایش یابد. علاوه بر این به دلیل استفاده از پودر کاکائو یا شیر خشک و… طعمی متفاوت نسبت به گز معمولی دارد.
- گز انگشت پیچ: گزی بسیار نرم است که مغزی در آن وجود ندارد و به راحتی با قاشق قابل مصرف است. معمولا این نوع گز برای سالخوردگان مناسب است که نمیتوانند گزهای سفت را بجوند.
پولکی
بعد از گز، یکی از معروفترین شیرینیها و سوغاتی های خوراکی اصفهان، پولکی است. این محصول نه فقط بین گردشگران، بلکه بین اهالی شهر هم بسیار محبوب است. پولکی از خانواده آبنبات است و چون ظاهری نازک و شفاف شبیه پولک دارد، به آن پولکی میگویند.
پولکی با طعمهای گوناگون تهیه میشود از جمله زعفرانی، پسته ای، نارگیلی، کنجدی، کاکائویی، لیموعمانی، نعنایی، عسلی و زنجبیلی.
نبات
نبات یکی دیگر از سوغاتیهای اصفهان است که البته فقط مختص اصفهان نیست نبات را میتوانید به شکل نبات شاخه یا نبات چوبی خریداری کنید. برای اینکه به نباتها عطر و طعم متفاوتی بدهند و در آن تنوع ایجاد کنند از مواد مختلفی استفاده میکنند. انواع نبات دارچینی، نعنایی، زعفرانی، زیره، لیمویی، آویشن و… در فروشگاههای اصفهان به فروش میرسد.
عسل فریدونشهر
شاید تا به حال نشنیده باشید که عسل تولیدی در فریدونشهر اصفهان، یکی از مرغوبترین عسلهای کشور است. یکی از دلایل مرغوبیت این عسل، تنوع گیاهی و وجود گیاهان دارویی متعدد در این شهر است. عطر و طعم این عسل بسته به اینکه زنبور از چه گیاهی تغذیه کرده باشد، متنوع است. گونههای متنوع عسل در شهرستان فریدونشهر عبارتاند از: عسل گون زرد، عسل زول و عسل قنقال.
برشتوک
برشتوک یکی از انواع شیرینیهای سنتی ایرانی است که در شهرهای مختلف کشور تهیه میشود. بر اساس نوع آردی که در تهیه آن به کار میرود به همراه هل و پودر قند برشتوک گندم و برشتوک نخودچی تولید میشود و به فروش میرسد. برشتوک را به شکل لوزی برش میدهند و بسته بندی میکنند.
شیرینی برنجی
شیرینی برنجی هم از آن شیرینیهایی است که در شهرهای بسیاری در ایران تولید میشود. مثلا کرمانشاه یکی از شهرهایی است که به نان برنجیهایش معروف است. در اصفهان هم مثل کرمانشاه، کارگاههای زیادی برای پخت این شیرینی وجود دارد و محصولات آنها را میتوانید بستهبندی شده از فروشگاهها بخرید.
شیرینی کرکی
شیرینی کرکی نام یکی از شیرینیهای معروف اصفهان است لطافت و طعم بینظیر این شیرینی باعث شده که طرفداران زیادی در بین گردشگران این شهر داشته باشد.
جوز قندی
این شیرینی محلی یکی از گرانترین سوغاتیهای ایران است. در بعضی از شهرهای کشورمان، این شیرینی سنتی تهیه میشود. برای تهیهی آن از یک میوهی محلی به نام الگ استفاده میکنند که در واقع یک نوع هلو است. ابتدا پوست این میوه را میکنند و به جای هسته، مغز گردوی آسیاب شده و خاک قند می ریزند و در نهایت آنها را خشک میکنند. در شهرهای دیگر غیر از این هلوی محلی از میوههای دیگری مثل آلو، انجیر، گلابی و… هم استفاده میکنند.
سوهان عسلی
عسل، کره، شکر، خلال بادام و پسته، آب، گلاب و زعفران دم کرده، مواد اولیه برای تهیهی یک شیرینی خوشمزه و متفاوت است که میتوانید آن را در اصفهان تهیه کنید. این شیرینی به شکلهای مختلفی در بازار عرضه میشود. برخی از آنها به شکل ورقهای و برخی دیگر برش خوردهاند.
صنایع دستی
اصفهان، مهد صنایع دستی ایران است. صنایع دستی این شهر قدمتی طولانی دارند و نه تنها در ایران، بلکه در سراسر دنیا شهرت دارند. بهترین آثار هنری هنرمندان ایرانی را میتوانید از میدان نقش جهان و از بازار قدیمی شهر اصفهان خریداری کنید. تنوع صنایع دستی در این شهر به قدری است که مطمئنا در بازار، سردرگم میشود. البته بسیاری از این هنرهای سنتی در اکثر شهرهای ایران رواج دارند. در ادامه با چند مورد از آنها آشنا میشویم.